Špicberky šokují letošní průměrnou teplotou okolo bodu mrazu
S tímto tvrzením přišel minulý týden renomovaný tým vědců. Ketil Isaksen z Norského meteorologického institutu ve své zprávě uvádí, že největší město Špicberků – Longyearbyen letos dosáhne průměrné teploty okolo 0 °C. Tento výsledek vědce velmi šokoval. Výzkumník Isaksen v rozhovoru řekl: „Kdybyste se mě na tyto výsledky zeptali před 5 nebo 10 lety, nedokázal bych si takováto čísla v roce 2016 vůbec představit.“
Obr.: Ketil Isaksen
Zdroj: yo.no
Běžný roční průměr teplot se na Špicberkách pohybuje kolem -6,7 °C, doposud byla nejteplejší sezóna naměřena v roce 2006, kdy dosáhla průměrná roční teplota -1,8 °C. Dle odborníků jsou Špicberky výborným příkladem aktuálního dění v Arktidě. Posledních 73 měsíců v řadě zde bylo teplejších, než je jejich průměr.
Rostoucí teploty vzduchu mají velký vliv na místní permafrost (půdu zmrzlou kontinuálně nejméně 2 roky) i sněhovou pokrývku, či na samotný mořský led. Právě mořský led dosáhl letos druhé nejtenčí šířky. Z pozorování je patrné, že mořský led roste nyní mnohem pomaleji. Stále existují rozsáhlé plochy v Barentsově a Karském moři, které doposud nepokryl žádný led. Obvykle jsou již tyto lokality zaledněné.
Obr.: Aktuální stav mořského ledu v Arktidě, oranžová linie znázorňuje průměrnou hranici rozsahu ledu v období 1981 - 2010
Zdroj: National Snow and Ice Data Center
Vědci varují, že odpověď Arktidy na sebe nenechá dlouho čekat. Tmavé, obnažené plochy bez sněhu a ledu intenzivněji absorbují sluneční záření, které by bylo v případě pokrytí povrchu sněhem odráženo zpátky do atmosféry. Tento proces by vedl k dalšímu oteplování území, následkem čehož by došlo k poklesu stability arktického klimatu ovlivňující jak okolní krajinu, vegetaci a živočichy, tak i tradiční způsob obživy tamních obyvatel.
Někteří se domnívají, že za vysokými teplotami stojí neobvykle teplá sezóna El Nino. Potvrzení či vyvrácení nastaveného trendu tak zabezpečí až další monitoring.
Obr.: Lední medvěd na Špicberkách (2008)
Zdroj: © The Associated Press
Autor: SG