Náš hrnek kávy v ohrožení

Náš hrnek kávy v ohrožení
13.07.2017
Jen málo z nás si dokáže představit ráno bez pořádného hrnku kávy. Jak nám bude chutnat a kolik bude stát? To má teď v rukou měnící se klima.

Pokud bychom chtěli sestavit seznam zemí s největší produkcí kávových zrn, nemohli bychom opomenout Etiopii. Ta je domovem kávy arabiky, která jedním z nejpopulárnějších druhů kávy na světě. Pěstování kávy také tvoří významnou část místní ekonomiky. Kávová zrna zabírají asi ¼ celkového etiopského exportu, toto odvětví také zaměstnává okolo 15 milionů farmářů.

Pěstování kávy v Etiopii
Obr.: Pěstevní oblasti v Etiopii
Zdroj: Nature Plants

S probíhající změnou klimatu vědci předpovídají postupný pokles produkce důležité komodity. Podle odhadů nové studie, jež se objevila v publikaci Nature Plants, může být v tomto století 39 až 59 % půdy sloužící dnes pro pěstování kávy znehodnoceno. Důvod je zřejmý – rostoucí teploty vzduchu a zároveň pokles srážek.

Podle dostupných měření dochází v oblasti od roku 1950 k neustálému růstu teplot při porovnání jednotlivých dekád. Navíc se ukazuje i pokles srážkových úhrnů. První negativní efekty změn klimatu potvrzují samotní farmáři, kdy jejich výnosy klesají. Otvírá se zde možnost zaměřit se na jiné druhy kávy, které lépe snášejí aridní (velmi suché) podnebí. Nicméně etiopská zrna jsou výjimečná právě proto, že se jedná o kávu arabiku. A tu preferuje většina zákazníků pro její skvělou chuť.

Dozrávající bobule kávovníku
Zdroj: © Malcom Manners/CC BY 2.0

Na druhou stranu vědecká zpráva nevylučuje, že vzniknou nové ideální plochy pro pěstování této oblíbené odrůdy. Tyto možnosti se otvírají především ve vyšších nadmořských výškách.

Výzkumná zpráva

Autor: SG

frame-scrollup