Globální změny klimatu se podepisují na francouzském víně
Ať už za příčinou globálních změn klimatu stojí cokoliv, jejich důsledky, které zatím pozorujeme, jsou spíše negativní. Avšak vinaři z Francie si nemůžou na nynější podnebí vůbec stěžovat. V publikaci Nature climate change ("změny klimatu v přírodě") vyšel nedávno velmi zajímavý článek o vlivu vyšších teplot, které aktuálně na Zemi měříme, na obor vinařství.
Při vyšších teplotách jsou dozrálé hrozny lepší kvality, což samozřejmě vede i k chuťově lepšímu vínu. Navíc může sklizeň na vinicích probíhat dříve, než je zvykem. Průměrně se od roku 1981 začínají hrozny sbírat ve Francii o 10 dní dříve. Mnozí odborníci tvrdí, že brzčí sklizeň vede taktéž k produkci chutnějších ročníků. Výjimkou byl v podstatě jen rok 2003, který byl extrémně suchý. Teplé vegetační období roku 2003 tak odstartovalo jednu z nejbrzčích sklizní z dochovaných záznamů. Pěstitelé vyběhli do vinic od poloviny roku do konce srpna, což je o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Ale výsledné víno bylo ohodnoceno jako průměrné.
Zdroj: nesytlakewines.cz
Nový francouzský trend kvalitnějšího vína, však neplatí pro celou Zemi. Například v Kalifornii (USA) šplhají hodnoty na teploměrech až k historicky nejvyšším teplotám, což vede i k výrazně suššímu podnebí už i tak v poměrně na srážky chudé oblasti. Následkem toho obsahují hrozny méně tekutiny a víno nedosahuje předchozích kvalit.
Obr.: Kalifornské vinice jsou nyní převážně závislé na umělém zavlažování
Zdroj: theguardian.com
Některé práce dokonce nastiňují, že by mohlo pod vlivem globálních změn klimatu dojít k překreslení vinařských map. Ty nejodvážnější hovoří o pomalém posunování vinic do vyšších zeměpisných i nadmořských výšek. Avšak podíváme-li se na Komenského mapu Moravy z roku 1627, zjistíme, že zakreslení hranice vinic na našem území bylo nejsevernější, jaké kdy bylo v Česku zaznamenáno. Tedy i ve výrazně teplejším obodobí středověku se již v minulosti hranice vinic posouvaly.
Francouzské vinice nemusí mít samozřejmě prospěch z klimatických změn navždy. Vědci nyní předpokládají, že nastane bod zlomu a vyšší teploty již nebudou znamenat i kvalitnější víno. Proto jedním dechem dodávají, že milovníci vína by si možná měli udělat zásoby kvalitních ročníků z posledních let.
Zdroj: ediblemanhattan.com
Autor: SG