Globální změny klimatu se podepisují na francouzském víně

Globální změny klimatu se podepisují na francouzském víně
29.03.2016
Víno je velmi oblíbeným alkoholickým nápojem, který se těší popularitě po celém světě. Vinaři moc dobře vědí, jak jsou hrozny háklivé na výkyvy počasí, proto se i změny klimatu musí zákonitě podepsat na kvalitě vína. Jaká je nyní situace ve Francii?

Ať už za příčinou globálních změn klimatu stojí cokoliv, jejich důsledky, které zatím pozorujeme, jsou spíše negativní. Avšak vinaři z Francie si nemůžou na nynější podnebí vůbec stěžovat. V publikaci Nature climate change ("změny klimatu v přírodě") vyšel nedávno velmi zajímavý článek o vlivu vyšších teplot, které aktuálně na Zemi měříme, na obor vinařství.

Při vyšších teplotách jsou dozrálé hrozny lepší kvality, což samozřejmě vede i k chuťově lepšímu vínu. Navíc může sklizeň na vinicích probíhat dříve, než je zvykem. Průměrně se od roku 1981 začínají hrozny sbírat ve Francii o 10 dní dříve. Mnozí odborníci tvrdí, že brzčí sklizeň vede taktéž k produkci chutnějších ročníků. Výjimkou byl v podstatě jen rok 2003, který byl extrémně suchý. Teplé vegetační období roku 2003 tak odstartovalo jednu z nejbrzčích sklizní z dochovaných záznamů. Pěstitelé vyběhli do vinic od poloviny roku do konce srpna, což je o několik týdnů dříve, než je obvyklé. Ale výsledné víno bylo ohodnoceno jako průměrné.

Dozrávání hroznového vína
Zdroj: nesytlakewines.cz

Nový francouzský trend kvalitnějšího vína, však neplatí pro celou Zemi. Například v Kalifornii (USA) šplhají hodnoty na teploměrech až k historicky nejvyšším teplotám, což vede i k výrazně suššímu podnebí už i tak v poměrně na srážky chudé oblasti. Následkem toho obsahují hrozny méně tekutiny a víno nedosahuje předchozích kvalit.

Vinohrad je určen pro každodenní tvrdou práci
Obr.: Kalifornské vinice jsou nyní převážně závislé na umělém zavlažování
Zdroj: theguardian.com

Některé práce dokonce nastiňují, že by mohlo pod vlivem globálních změn klimatu dojít k překreslení vinařských map. Ty nejodvážnější hovoří o pomalém posunování vinic do vyšších zeměpisných i nadmořských výšek. Avšak podíváme-li se na Komenského mapu Moravy z roku 1627, zjistíme, že zakreslení hranice vinic na našem území bylo nejsevernější, jaké kdy bylo v Česku zaznamenáno. Tedy i ve výrazně teplejším obodobí středověku se již v minulosti hranice vinic posouvaly.

Francouzské vinice nemusí mít samozřejmě prospěch z klimatických změn navždy. Vědci nyní předpokládají, že nastane bod zlomu a vyšší teploty již nebudou znamenat i kvalitnější víno. Proto jedním dechem dodávají, že milovníci vína by si možná měli udělat zásoby kvalitních ročníků z posledních let.

Vinice ve Francii
Zdroj: ediblemanhattan.com

Autor: SG

frame-scrollup